Recension av "Natt över Oslo" av Mats Fors


Den svenske diplomaten Harald Edelstam, med täcknamn Svarta nejlikan, anländer till Oslo 1942, mitt i deporteringen av de norska judarna till förintelseläger.

Edelstam blir snabbt involverad i det smutsiga kriget mellan Gestapo och en spretig motståndsrörelse. Snaran dras åt runt den motståndscell som Edelstam tillhör, och han inser att hans diplomatiska immunitet inte längre kan skydda honom - hans liv är i fara. Han ställs inför ett vägskäl där hans val kommer att påverka både hans och hans vänners öden.

Natt över Oslo är en fiktiv gestaltning av autentiska miljöer, händelser och personer. Den utspelar sig i ett skymningsland med svek, hjältemod, falskspel, lögner och brutalitet; där ingenting är vad det synes vara, där ingenting är riktigt sant och ingenting är helt utan sanningshalt.

Jag måste erkänna att jag aldrig hört talas om Harald Edelstam förut. Jag var aldrig särskilt intresserad av historia under min grundutbildning och därför inte insatt i andra världskriget och hela dess utveckling. Men så fick jag möjligheten att läsa den här boken och tackade ja just för chansen att få lära mig mer om en människa som har haft en betydande del i vår historia men som kanske inte tillhör personerna som man refererar till i samband med kriget.

Mats Fors har tidigare gett ut fackboken "Harald Edelstam - en berättelse om mod, humanitet och passion. Han har med andra ord en stor inblick i Edelstams liv och person och det märks. Boken har ett lättläst språk som flyter på bra, samtidigt som han har justerat språkbruket för att det ska ligga så nära det som användes på den tiden. Det är en svår balansgång, särskilt då fackböcker och journalistik kräver en annan sorts språk än romaner, men han lyckas. Det är lättläst, autentiskt och fruktansvärt obehagligt. Jag upplever empati och rädsla för karaktärerna han presenterar. Vissa fattar jag tycke för, andra avskyr jag.

Exakt hur Mats Fors gör för att få mig att uppleva så mycket av en bok övergår mitt förstånd, men jag kan inte annat än rekommendera den. Det är den första boken i en trilogi och jag måste peka på hur viktig den är i dag med tanke på rasismen och hatet som svämmar över i vårt samhälle.

Läs, njut och tänk efter en stund: vill du verkligen att historien ska upprepas?

#recension #bokoholic #matsfors #nattöveroslo #Hoiförlag

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black Instagram Icon
FOLLOW ME
SEARCH BY TAGS
Inga taggar än.
FEATURED POSTS
Inlägg kommer snart
Håll ögonen öppna...
INSTAGRAM

press to zoom

press to zoom

press to zoom
1/9
ARCHIVE